Alexanderteknik

ALEXANDERTEKNIK ökar kroppsmedvetenhet

och hjälper dig att hejda

onödig spänning och belastning i kroppen.

Alexanderteknik är…

som en instruktionsbok för hur du använder kroppen i alla vardagliga rörelser, på ett sätt som inte orsakar spänningar och besvär. Så fort du stigit ur sängen på morgonen börjar dina muskelgrupper att arbeta. När du går, står, sitter, ja till och med borstar tänderna så anstränger du kroppen på olika sätt, utan att egentligen reflektera över hur. Musklerna måste arbeta för att vi ska fungera, men ofta använder vi dem på ”fel” sätt, och överanstränger dem –helt i onödan. Även vårt psykiska tillstånd påverkar vår fysiska kropp. Kanske känner du igen dig i att ”axlarna hamnat uppe vid öronen” när du är stressad?

Med Alexandertekniken lär du dig att vara medveten om hur du använder kroppen, och vad du kan förändra för att göra det på ett skonsamt sätt. I stället för att arbeta bort redan uppkomna spänningar –lär du dig att undvika det som orsakar smärtan från första början.


Genom att förändra hur du vanemässigt använder din kropp

kan du återfå din naturliga balans, koordination och rörelsefrihet.


En forskningsstudie som publicerades i ‘British Medical Journal’ 2008 visade att i jämförelse med massage och sjukgymnastik är Alexanderteknik den mest effektiva metoden, på lång sikt, för de som lider av ryggsmärtor. Klicka här för att läsa om vad forskningen säger om Alexanderteknik och smärta i ländryggen.

Många kända skådespelare och artister har haft hjälp av tekniken i sin karriär, Paul McCartney, John Cleese och Paul Newman är några av dem. Även vid många skolor, till exempel Royal Academy of Music i London och Juilliard School of Performing Arts i New York, är tekniken en del av undervisningen.

Alexanderteknik är godkänd av Skatteverket som avdragsgill friskvård så du kan använda ditt friskvårdsbidrag från din arbetsgivare.

F. M. ALEXANDER

Alexanderteknik skapades av Frederick Matthias Alexander (1869-1955) som var en tasmansk skådespelare som redan i början av sin karriär fick problem med att använda rösten. Dåtidens konventionella metoder hade ingen effekt på besvären han upplevde med att tappa rösten i samband med framträdanden. Att vila rösten på läkarens inrådan hjälpte, men bara tillfälligt. Tillbaka på scenen kom problemen tillbaka som ett brev på posten. Alexander började då på egen hand undersöka sin hållning, sina vanor och sin andningsteknik. I branschen gick han under smeknamnet ”The breathing man”.

Han upptäckte vikten av en dynamisk balans mellan huvud, nacke, hals och rygg, och dess effekter på hållningsreflexerna. Med tiden utvecklade han de principer som idag utgör Alexandertekniken. Med sin metod löste han sina röst- och andningsproblem och förbättrade dessutom hela allmäntillståndet. 1904 flyttade F.M Alexander till London. Han skrev fyra böcker och startade 1931 den första 3-åriga utbildningen till Alexanderlärare. Där undervisade han fram till sin död 1955.

Fotografi av F. M. Alexander
© The Society of Teachers of
the Alexander Technique, London

LEKTION

Under lektionerna observerar vi ditt rörelsemönster, hur du går/står/sitter och använder din kropp i rörelse. Jag guidar dig igenom hur du kan förbättra din rörelse med muntliga instruktioner och lätta händer på till exempel rygg, huvud, nacke eller höft. Du blir medveten om din kropp på ett nytt sätt, så att du inte stör det naturliga, sunda rörelsemönster och den balans du har i dig sedan barnsben.

En lektion är cirka 45 minuter, och du är ensam elev. Inga särskilda träningskläder behövs. Hur många lektioner du vill ta beror på vad du vill åstadkomma med kunskaperna. Du är välkommen att prova på under en eller par lektioner för att se om det är en metod du vill veta mer om.

FÖR DIG SOM…

  • Har kronisk smärta i till exempel rygg och nacke
  • Lider av stress, spänningar eller ångest
  • Har huvudvärk eller migrän
  • Lider av astma eller andningsproblem
  • Behöver anstränga rösten (lärare, föreläsare, osv.)
  • Har ett intresse för personlig utveckling och siktar på att höja din egen livskvalitet
  • Har ett fysiskt och mentalt krävande arbete såsom musiker, dansare, skådespelare, idrottare, lärare, m.m.

STARTERBJUDANDE

Är Alexanderteknik ny för dig kan du välja starterbjudandet.

3 PRIVATLEKTIONER för 2000 kr


Jag känner mig mer grundad och fri. Andningen är lugn och ryggsmärtan är borta. Stort tack!

Mikael S.


Jag lärde mig massor och kroppen kändes lätt som en fjäder när jag gick hem.

Kristina B.


Jag känner mig mer närvarande och hemma i min kropp. Väldigt inspirerande upplevelse!

Maria T.