Smartsim

Smartsim använder sig av Alexanderteknikens principer och applicerar dem på rörelser i vatten. Genom att vara medveten om hur du rör dig i vattnet kan du förändra och förbättra ditt rörelsemönster, och på så vis simma på ett sätt som är skonsamt mot kroppen.

Smartsim uppmuntrar dig att utforska ditt förhållande till vattnet och att upptäcka din egen naturliga flytkraft. Med Smartsim stärker du kopplingen mellan sinne och kropp, du får ökad rörelsefrihet, bättre koordination, och bättre ”flow” när du simmar.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN VANLIG SIMNING OCH SMARTSIM?

Smartsim är simning, men inte som du känner den. ”Som att meditera i vattnet” – så beskrev en elev sin upplevelse av metoden. Där traditionell simning fokuserar på att man ska bli snabb och explosiv i vattnet, handlar Smartsim mer på själva upplevelsen: att simma. Njutningen i att glida fram i ett viktlöst tillstånd.

Rent praktiskt så befinner jag mig som instruktör tillsammans med dig i vattnet. Det gör att kommunikationen oss emellan blir enkel, och jag kan guida dig genom de olika rörelserna med hjälp av lätta händer på armar, nacke, huvud och rygg. Dessutom kan jag på ett tydligt sätt också själv demonstrera de olika rörelserna för dig i vattnet.

För att du som kursdeltagare ska bli mer aktivt medveten om hur du rör dig i vattnet så filmar jag dig under början och slutet av varje lektion.* Under lektionen går vi gemensamt igenom vad som är bra och inte bra utifrån det underlag som filmen blir.

*Observera: Att filma under lektionen är enbart möjligt vid privatlektion under söndagar, samt vid gruppkurs där hela bassängen är abonnerad.

 

VEM HAR NYTTA AV ATT SIMMA MED SMARTSIM?

För dig som är nybörjare är metoden bra då fokus ligger på att du ska känna dig trygg i vattnet. Du lär dig att utforska kroppens egen flytkraft, och kontakten med vattnet blir naturlig och avslappnad. Att befinna sig i vattnet ska vara njutningsfullt, inte stressande, så för dig som är rädd för vatten erbjuder metoden en mjuk introduktion i simningens avkopplande värld.

För dig som har värk eller skador, som led-, nack-eller ryggvärk, är träning i vatten ett bra sätt att stärka kroppen. Men att simma med dålig teknik kan faktiskt göra skadorna värre. Smartsim lär dig att simma utan att belasta kroppen fel, du får ökad rörelsefrihet och simmar med större lätthet. Dessutom är simträning enligt Smartsim bra när man vill förebygga att skador ska uppkomma. Vi fokuserar på kvalitet snarare än kvantitet. Alltså, hellre simma bra än simma långt och fort.

För dig som vill förbättra din simstil har Smartsim också något att erbjuda. Metoden passar alla som tycker om att simma. Du lär dig att simma mer effektivt, fritt, balanserat och kraftfullt, oavsett vilken nivå du är på.

 

 

©balans de mar

Advertisements